Ervaringen

Als de shuttle valt, is het spel afgelopen

Ellen is ambulant hulpverlener bij Kenter en begeleidt gezinnen die te maken hebben met problemen op het gebied van opvoeden en opgroeien. “Bij Kenter Jeugdhulp bekijken we een kind als onderdeel van het geheel aan leefgebieden en relaties waarin het opgroeit. Dat hele systeem, zoals we dat noemen, is groter dan alleen het gezin. We betrekken dan ook altijd alles en iedereen bij het zoeken naar oplossingen. Je kunt een moeder prachtige opvoedingstips geven maar als ze steeds bang is dat de deurwaarder op de stoep staat als de bel gaat, dan moet je ook wat aan die schuldenproblematiek doen.”

Verder lezen →

Projectgezin blijkt gouden greep

Liesbeth (34) woont in Haarlem. Ze heeft een goede baan, een fijn huis en een vriend waarmee ze een zoontje van anderhalf heeft. Uit voorgaande relaties heeft ze twee andere kinderen: Robert (14) en Oscar (8). Sinds een paar jaar is Oscar regelmatig agressief, niet alleen in het gezin, maar ook op school. Dat uit zich op allerlei manieren: schreeuwen, treiteren, slaan, schoppen, woedeaanvallen.

Verder lezen →

Uitzonderlijke ‘zorg op maat’ constructie blijkt allerbeste oplossing

Als de vriendin van Monique overlijdt, laat zij haar man en 12 jarige dochter Peggy achter. Omdat de vader van Peggy de verzorging van zijn dochter niet meer aan kan, neemt Monique die taak op zich. Samen met Peggy zoeken Monique en haar gezin naar de allerbeste mogelijkheden voor Peggy. In dit artikel vertelt Monique over de aanvankelijk moeizame zoektocht en de uiteindelijke unieke oplossing.

Verder lezen →

Toekomst met vertrouwen tegemoet

Simone is 18 jaar en woont samen met haar moeder in Heemskerk. Ze is vier jaar geleden gestart met behandeling bij het Kinder & Jeugdtraumacentrum (KJTC) van Kenter Jeugdhulp. De diagnose die toen werd gesteld was een Post Traumatische Stress Stoornis en conversieproblematiek. Simone is nu in de afrondende fase van haar behandeling.

Verder lezen →

Ik ben een heleboel, maar niet consequent

Voor de deur van het huis zit een grote rode kater, die gelijk met mij naar binnenloopt als de deur opengaat. Ik word welkom geheten door Karin. Ze heeft een schattige baby op haar arm. Ik verkeer in de veronderstelling dat het kindje van haar is. Ze lacht. “Nee, het kindje is van mijn dochter van 14 die vier maanden geleden is bevallen”.

Verder lezen →

Het allermooiste is de groei

Elise en Paul vormen samen met hun zes kinderen een projectgezin. Van twee van de zes kinderen zijn ze de biologische ouders. Van de twee oudsten en de twee jongsten zijn ze projectouders. Elise en Paul zetten aanvankelijk in op relatief kortdurende opvang van twee kinderen voor maximaal anderhalf jaar. Elise: “We hadden ons niet gerealiseerd dat we zo veel van die kinderen zouden gaan houden dat we ze helemaal niet meer konden missen.”

Verder lezen →

We voelen dat we dóór kunnen

Quinten is één van de twee zoons van Ariane en Michel. In vergelijk met zijn broertje en andere kinderen reageerde Quinten op een andere manier op situaties. Ook op de kleuterschool merkten de begeleidsters dat Quinten ‘anders’ was. Zij gaven de ouders het advies om met Quinten naar een kinderarts te gaan. Moeder Ariane vertelt.

Verder lezen →

Ik weet nu: dat ben ik!

Maria werd vanaf haar geboorte totdat ze ruim twee jaar oud was, misbruikt en verwaarloosd door haar biologische ouders en haar oma en opa van vaders kant. Haar vijf jaar oudere zusje onderging hetzelfde lot. Maria is nu 20 en vertelt over haar verleden, de band met haar zusje en pleegmoeder, de rol van Kenter en over hoe het nu met haar gaat.

Verder lezen →

Je moet niet denken: ‘leuk, we nemen er een kindje bij’

Als in een moderne versie van ‘The Sound of Music’ vormen Pieter en Marlies samen met vijf pleegkinderen en de dochter van Pieter een samengesteld gezin. Marlies verhuisde ruim drie jaar geleden vanuit Limburg naar Beverwijk en trok met vijf pleegkinderen – en twee hondjes – bij Pieter en zijn dochter in.

Verder lezen →

Het gaat nu goed en dat is wat telt!

De ouders van Victor (19) besluiten acht jaar geleden te gaan scheiden. Helaas mondt de scheiding uit in een heftige strijd tussen de ouders. Victor en zijn twee oudere broers en jongere zusje komen in wat een vechtscheiding wordt, tussen de ouders in te staan. Victor lijkt door de situatie het meest getroffen te worden en zoekt zijn heil in vluchtgedrag, aansluiting bij verkeerde vrienden en blowen. De ouders van Victor begrijpen dat er wat moet gebeuren en trekken aan de bel. Victor en zijn moeder vertellen openhartig over de tijd die achter ze ligt, over hoe het nu met ze gaat en over de toekomst.

Verder lezen →