Ervaringen

Je moet niet denken: ‘leuk, we nemen er een kindje bij’

Als in een moderne versie van ‘The Sound of Music’ vormen Pieter en Marlies samen met vijf pleegkinderen en de dochter van Pieter een samengesteld gezin. Marlies verhuisde ruim drie jaar geleden vanuit Limburg naar Beverwijk en trok met vijf pleegkinderen – en twee hondjes – bij Pieter en zijn dochter in.

Verder lezen →

Het gaat nu goed en dat is wat telt!

De ouders van Victor (19) besluiten acht jaar geleden te gaan scheiden. Helaas mondt de scheiding uit in een heftige strijd tussen de ouders. Victor en zijn twee oudere broers en jongere zusje komen in wat een vechtscheiding wordt, tussen de ouders in te staan. Victor lijkt door de situatie het meest getroffen te worden en zoekt zijn heil in vluchtgedrag, aansluiting bij verkeerde vrienden en blowen. De ouders van Victor begrijpen dat er wat moet gebeuren en trekken aan de bel. Victor en zijn moeder vertellen openhartig over de tijd die achter ze ligt, over hoe het nu met ze gaat en over de toekomst.

Verder lezen →

We voelen dat we dóór kunnen

Quinten is één van de twee zoons van Ariane en Michel. In vergelijk met zijn broertje en andere kinderen reageerde Quinten op een andere manier op situaties. Ook op de kleuterschool merkten de begeleidsters dat Quinten ‘anders’ was. Zij gaven de ouders het advies om met Quinten naar een kinderarts te gaan. Moeder Ariane vertelt.

Verder lezen →

Ik ben een heleboel, maar niet consequent

Voor de deur van het huis zit een grote rode kater, die gelijk met mij naar binnenloopt als de deur opengaat. Ik word welkom geheten door Karin. Ze heeft een schattige baby op haar arm. Ik verkeer in de veronderstelling dat het kindje van haar is. Ze lacht. “Nee, het kindje is van mijn dochter van 14 die vier maanden geleden is bevallen”.

Verder lezen →

Heel gewoon anders

“Ik heb een hekel aan het woord ‘anders’. Elk kind is anders, in de zin van uniek.”

“Daniël was als baby al ‘anders’. Ik heb eigenlijk een hekel aan dat woord want elk kind is anders, in de zin van uniek.” Susan is moeder van Daniël (bijna 6) en Eva (2). Ze vertelt over de therapie die haar zoon kreeg naar aanleiding van zijn gedrag dat ‘anders’ was dan dat van andere kinderen.

Verder lezen →

Voormalig PEL jongere koerst af op toekomst

Ergens te midden van de polders in de kop van Noord Holland woont de 21-jarige Leon. Hij vertelt over zijn jeugd, over PEL en over wat hij dankzij het project heeft bereikt.

Stalking en bedreiging

“Ons gezin bestond uit vader, moeder en mijn jongere zusje. Toen mijn opa ouder werd, nam mijn vader het bloeiende bedrijf van hem over. Ik was toen vier. Mijn vader joeg het vele geld van mijn grootouders er in korte tijd doorheen. Hij zat in de kroeg, gokte en maakte schulden. Hij begon zich steeds vreemder te gedragen”.

Verder lezen →

Als de shuttle valt, is het spel afgelopen

Ellen is ambulant hulpverlener bij Kenter en begeleidt gezinnen die te maken hebben met problemen op het gebied van opvoeden en opgroeien. “Bij Kenter Jeugdhulp bekijken we een kind als onderdeel van het geheel aan leefgebieden en relaties waarin het opgroeit. Dat hele systeem, zoals we dat noemen, is groter dan alleen het gezin. We betrekken dan ook altijd alles en iedereen bij het zoeken naar oplossingen. Je kunt een moeder prachtige opvoedingstips geven maar als ze steeds bang is dat de deurwaarder op de stoep staat als de bel gaat, dan moet je ook wat aan die schuldenproblematiek doen.”

Verder lezen →

Projectgezin blijkt gouden greep

Liesbeth (34) woont in Haarlem. Ze heeft een goede baan, een fijn huis en een vriend waarmee ze een zoontje van anderhalf heeft. Uit voorgaande relaties heeft ze twee andere kinderen: Robert (14) en Oscar (8). Sinds een paar jaar is Oscar regelmatig agressief, niet alleen in het gezin, maar ook op school. Dat uit zich op allerlei manieren: schreeuwen, treiteren, slaan, schoppen, woedeaanvallen.

Verder lezen →

Ook sterk karakter kan breken

Sandra’s ouders voeren een permanente strijd. Sandra en haar twee zusjes zijn jarenlang getuige van veelvuldige ruzies. Sandra wordt agressief en krijgt last van depressies. Als haar ouders besluiten uit elkaar te gaan, begint voor Sandra een lange weg die loopt via justitie en jeugdzorg.

Verder lezen →

FNB: voor iedereen positieve ervaring

Een half jaar geleden overleed de partner van Tineke. Ze bleef achter met twee kleine kinderen van twee en vier jaar. Buiten het enorme verdriet over het verlies van haar grote liefde had ze nog een andere belangrijke zorg. Hoe kon ze haar peuter en kleuter het best door deze tijd loodsen? Daarnaast stuitte ze op allerlei problemen van praktische aard. Die problemen varieerden van het vinden van een oppas tot het inschakelen van een klusjesman. Tineke vertelt over het Familie Netwerk Beraad (FNB), dat met haar werd georganiseerd. Verder lezen →