Door KTC goed voorbereid

Joan (19) is opgegroeid in een pleeggezin. Na het pleeggezin is ze – toen ze achttien werd – in het KTC (Kamer Trainings Centrum) gaan wonen.” Ik was aan een nieuwe stap toe. Hoewel het meeste wel goed gaat, heb ik nog wel hulp nodig bij het regelen van mijn financiële zaken. Ik weet bijvoorbeeld niet goed hoe ik mijn administratie op orde moet brengen en hoe ik rekeningen moet betalen. En – eerlijk is eerlijk – ook bij persoonlijke problemen kan ik nog best wat ondersteuning gebruiken. Die ondersteuning en hulp krijg ik hier, van de leiding die aanwezig is op het KTC.”

Gewoon praatje

Eens in de paar weken heb ik een mentorgesprek. In dat gesprek komt van alles aan de orde en we gaan overal wat dieper op in. We bespreken hoe het gaat en we oefenen de dingen die ik nog – beter – moet leren. Buiten mijn mentor kan ik ook bij alle anderen van de leiding terecht. Niet alleen als er iets aan de hand is, maar ook gewoon voor een praatje.”

Steeds zelfstandiger

De hulpverlening heb ik als goed ervaren, omdat ik op elk moment bij de leiding terecht kon. Dat is voor mij erg belangrijk, ook vooral als ik ergens mee zit. Je kan lekker je ding kwijt en daarna lucht het altijd weer op! Dat vind ik gewoon heel erg fijn aan de leiding. Met mijn mentor ga ik ook altijd een afspraak maken en dan gaan we dus ook echt even voor mijn leerpunten zitten. Dat vind ik erg fijn. Ik begin het allemaal steeds meer te begrijpen en langzamerhand merk ik dat ik steeds zelfstandiger word.”

Een spannende volgende fase

Het gaat door de bank genomen goed met me. Ik heb mijn eigen plekje hier op het kamer training centrum en ik kan in principe mijn eigen dingetjes doen. Er zijn natuurlijk wel regels, maar dat is logisch. Mijn financiën regel ik nu nog met mijn mentor. We gaan binnenkort kijken of ik een volgende stap kan zetten. Een volgende fase, ik vind dat wel spannend.”

Op mezelf

Ik ben blij dat er zoiets als het KTC bestaat. Het geeft me de mogelijkheid om me goed voor te bereiden op het moment dat ik écht zelfstandig zal zijn. Een soort tussenstap dus. Voor mij is het KTC heel goed geweest. Op mezelf wonen? Ik heb het gevoel dat ik straks weet hoe dat moet.”

Lees ook het verhaal van Sandra: ook sterk karakter kan breken

Meer weten over KTC? Zie begeleid-wonen-kamertraining