Trauma

Wat is een trauma?

We spreken van een trauma als iemand – eenmalig of vaker – is geconfronteerd met dood of geweld, of als iemands lichamelijke integriteit is geschaad, bijvoorbeeld door seksueel misbruik. Sommige kinderen of jongeren verwerken een trauma samen met hun omgeving. Anderen hebben professionele hulp nodig. Het Kinder & Jeugd Trauma Centrum (KJTC) van Kenter biedt zulke hulp, professioneel en betrokken.

Wat biedt het KJTC?

Het Kinder & Jeugd Traumacentrum geeft groeps- en individuele behandelingen aan kinderen tot en met 18 jaar die:

  • seksueel misbruikt zijn;
  • met seksueel agressief en/of impulsief gedrag kampen;
  • lichamelijk mishandeld zijn;
  • getuige waren van ruzie en/of geweld in het gezin;
  • slachtoffer zijn van andere langdurige trauma’s, bijvoorbeeld oorlogssituaties of seksueel misbruik, verkrachting of een roofoverval;
  • slachtoffer zijn van een eenmalig trauma, bijvoorbeeld een verkrachting of een roofoverval.

We delen groepen in naar leeftijd en ontwikkelingsniveau van kinderen en jongeren. Ouders kunnen deelnemen aan oudergroepen, of -op indicatie- aan individuele therapie. Ouders van kinderen die individuele therapie krijgen, krijgen in elk geval individuele ouderbegeleiding.

Dienstverlening voor behandelaars en instellingen

Het KJTC biedt ondersteuning aan behandelaars en instellingen die te maken hebben met getraumatiseerde kinderen en jongeren en hun familie en omgeving. Wij bieden diverse diensten aan op dit terrein. Voor meer informatie voor professionals, klik hier.

Voor alle hulpvarianten van het KJTC klik hier