Blog

Medewerkers FACT Team bij ronde tafel gesprek met HM Koningin Maxima

Op 30 maart opende Hare Majesteit de koningin Máxima het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor psychiatrie. Aansluitend ging zij met professionals en wetenschappers in gesprek tijdens enkele rondetafelgesprekken. Koningin Maxima is erevoorzitter van Stichting Mind Us en in die hoedanigheid geïnteresseerd in de mentale gezondheid van jongeren. Lieke Hartmans en Marja van ’t Spijker van het FACT team van Kenter Jeugdhulp waren hierbij aanwezig. Zij informeerden de Koningin onder andere over het werk van een jeugd- FACT-team en de grote waarde van ervaringsdeskundigheid daarbij.

 

Mark en Tim zoeken weekendpleeggezin

Voor Tim (5 jaar) zoeken wij een flexibel weekendpleeggezin, waar hij ééns per maand mag logeren. Ouders werken fulltime en zijn overbelast, ook door hun eigen problematiek. Tim heeft veel aandacht nodig. Ouders ervaren de opvoeding als “zwaar” en ze hebben meer tijd nodig om zichzelf weer op te laden.

Moeder omschrijft Tim (5) als een vrolijk jongetje, met af en toe zijn ‘gebreekjes’. Hij is lief en eigenwijs. Tim kan onrustig en beweeglijk zijn. Tim wordt door Lucertis onderzocht op ADHD en autisme. Men vermoedt dat hij autisme heeft. Moeder geeft aan dat, als ze iets aan hem vraagt, echt zijn aandacht moet krijgen om de boodschap over te brengen. Vluchtige vragen gaan aan hem voorbij. Tim zit 2 dagen per week op een speciale dagopvang en hij gaat 3 dagen naar het SBO. Tim kan nog niet heel goed praten. Hij kan zich verstaanbaar maken met losse woorden, zoals ‘Tim drinken’ en gebaren. Ouders en school oefenen nu hele zinnen met hem. De logopedie is tijdelijk gestopt, er gaat eerst gekeken hoe zijn spraak op een natuurlijke manier ontwikkelt.

Voor Tim zoekt Kenter een leuk en ontspannen weekendpleeggezin, met duidelijkheid en structuur en tijd voor veel individuele aandacht.

Kind- en Jongerenteams

Kenter biedt in alle regio’s waar zij werkzaam is integrale jeugdhulp in ambulante Kindteams en Jongerenteams. Een Kindteam werkt vooral voor cliënten tot 12 jaar, en een Jongerenteam voor voor jongeren van 12 jaar en ouder, waarbij we altijd rekening wordt gehouden met het hele gezin. In deze teams werken professionals samen vanuit allerlei vakgebieden met betrekking tot jeugd- en opvoedhulp en jeugd-GGZ. Dat betekent dat cliënten voor al hun vragen en voor alle vormen van ambulante hulpverlening terecht kunnen. De leden van de teams werken in verschillende gemeentes en zijn nauw verbonden met alle andere plaatselijke instanties en instellingen.

Er wordt ambulant gewerkt; hulp is dus niet plaatsgebonden, maar kan ook thuis, op school of in de wijk geboden worden. Teams die integraal werken, kunnen een cliënt maximaal ondersteunen. Als dat nodig is schakelen ze andere jeugdhulp in. En altijd geldt: kort en licht waar het kan, intensief en langer als het moet. In de Kind- en Jongerenteams werken dus zowel GGZ hulpverleners: GZ-psychologen, basispsychologen, psychiaters en psychotherapeuten, en ook medewerkers uit de jeugd- en opvoedhulp: ambulant werkers, pedagogische coaches en gedragswetenschappers/orthopedagogen. Zij voeren een breed scala uit van vormen van onderzoek en behandeling.

Winterpret

 

Eindelijk echt winterweer, maar wel ook meteen erg koud, ik zie mijn geest al dwalen.
De kinderen willen natuurlijk schaatsen, en nee we hebben geen sloten binnen handbereik, dus dat wordt eerst een stuk met de fiets voor de schaatsen onder gebonden kunnen worden.
Dan zijn we natuurlijk al door en door koud voor we er zijn en dan met koude vingers de schaatsen aan doen is niet iets waar ik reikhalzend naar uitkijk.
En hoe ga ik mezelf warm houden, want schaatsen is aan mij niet besteed. Na een klein uurtje schaatsen, als ze dat al volhouden, zijn ze natuurlijk zelf bijna bevroren en dan moeten de schaatsen weer uit, vast al huilend en met half bevroren vingers. En ja dan moet er ook nog teruggefietst worden, brrrrr als ik er aan denk ben ik al bijna dood van de kou. Ik gun ze echt hun ijspret wel, maar ik gun mezelf soms ook wel wat en dat is echt geen half bevroren lijf.
Nou heb ik vroeger nog meegemaakt dat er zo dik ijzel lag dat je op de straat kon schaatsen, dus dat bracht mij op een idee. We gaan gewoon het pad wat achter onze flat in de gemeenschappelijke tuin loopt onderspuiten, laagje voor laagje dan moet dat lukken. Dan kunnen ze meteen uit huis lekker schaatsen en kan ik vanuit het raam de bekers warme chocolademelk met slagroom in een emmer aan een touw naar beneden laten zakken en vanaf mijn warme plekje op de bank genieten van de vrolijke kinderstemmetjes met af en toe een loopje naar het raam om ze een dikke duim te geven.

 

Het was heerlijk winterweer en reken maar dat we er allemaal van genoten hebben!

Leden van de PleegOuderRaad

Tonny: wij zijn al jaren pleeggezin. We hebben diverse kinderen opgevangen in crisis, weekend en langdurige plaatsingen. Op het moment hebben we nog twee pleegkinderen in ons gezin. Dit zijn langdurige plaatsingen. In de POR vervul ik de functie van voorzitter.

Ilse: Moeder in allerlei vormen. Stief (2) biologisch (3) en sinds 8 jaar ook pleegmoeder (2). Mijn man en ik hadden naast onze eigen kinderen nog ruimte genoeg in ons hart voor nog een kind. Daarom hebben wij ons aangemeld voor langdurige pleegzorg. Nu 8 jaar later bieden wij naast de zorg voor twee pleegkinderen ook crisisopvang aan.

Elsje: Samen met mijn partner en onze vier kleinkinderen vormen wij sinds januari 2012 een netwerkpleeggezin.

Renate: Ons gezin heeft crisisopvang gedaan. Onze derde crisisbaby is gebleven en inmiddels hebben we de pleegoudervoogdij over haar. Pleegzorg zit in mijn hart en ik lever graag een bijdrage aan een sterke en betrokken pleegzorg-organisatie. 

Joep: Weduwnaar en sinds 2016 pleegvader van een lieve puberjongen. Samen vormen we een alledaags gezin met alles wat daar bij komt kijken. Wij wonen in een gezellig sociaal buurtje met veel water, groen en uitzicht op 2 molens. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een goede belangenbehartiging van het pleeggezing.

Raymond: Samen met  mijn partner vormen wij een pleeggezin. Sinds 9 maanden zijn wij de trotse pleegouders van een tweeling van zeven jaar voor langdurige pleegzorg.