Officiële opening MDCK in Hoofddorp

Op woensdagochtend 18 november 2015 opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden in Hoofddorp het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Kennemerland (MDCK). Het MDCK is er voor kinderen en volwassenen die met kindermishandeling te maken hebben. Dit kan zijn in de hoedanigheid van slachtoffer, pleger, opvoeder of verzorger.

prinses-beatrix-okt-15-l

© RVD, foto: Jeroen van der Meyde

Met elkaar in plaats van naast elkaar
In het MDCK werkt een team van verschillende professionals onder één dak. Specialisten van verschillende organisaties en disciplines werken samen om kindermishandeling te stoppen en de gevolgen van kindermishandeling te behandelen. (Kinder)artsen, politie en (jeugd) hulpverlening zorgen er met elkaar voor dat kinderen en ouders snel en goed geholpen worden. De professionals hebben elk hun eigen expertise. Intensieve samenwerking zorgt voor snelle en effectieve hulp voor kinderen en gezinnen.

Snel hulp
Als een melding bij het MDCK binnenkomt dan wordt direct het multidisciplinair team bijeen geroepen. Dit team bestaat uit onder andere traumaspecialisten, kinderartsen, justitie, de Jeugd- en gezinsbeschermers en medewerkers van Veilig thuis. Het team bekijkt wat kind en gezin nodig hebben en wat de volgende stap is. Nog dezelfde dag wordt het vervolg ingezet. Kind en het gezin krijgen via deze procedure dus snel hulp.

Integrale benadering
Onderzoek, diagnose en behandeling komt in het MDCK samen. In nauw overleg wordt alles zorgvuldig en respectvol op elkaar afgestemd. Op de splinternieuwe, speciaal ingerichte locatie in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp kan alle nodige onderzoek van kind en gezin gedaan worden. Medisch onderzoek, psychosociaal onderzoek, risicotaxatie. Maar ook het kindvriendelijk verhoor door justitie.

Samenwerkende partners
In het MDCK werken professionals samen van Veilig Thuis, het Spaarne Gasthuis, GGZ inGeest, de Raad voor de Kinderbescherming, De jeugd- & gezinsbeschermers, Jeugdbescherming Amsterdam, de William Schrikker Groep, het Kinder- en Jeugdtraumacentrum, Lijn 5, MEE Noordwest-Holland, De Waag, Politie, Openbaar Ministerie en Kenter Jeugdhulp.

Aanmelden
Mensen die zich zorgen maken om iemand, advies of hulp willen of willen aanmelden als verwijzer kunnen contact opnemen met Veilig Thuis. Het aanmelden bij het MDCK loopt namelijk via Veilig Thuis (www.vooreenveiligthuis.nl), of telefoon 0800-2000. Dit nummer is gratis en 24 uur per dag bereikbaar.