Amfexa (voorheen dexamfetamine) maar voor klein deel vergoed

Per 1 mei 2016 krijgt u van uw apotheker het medicijn Amfexa als u een recept voor dexamfetamine tabletten van 5 mg inlevert. Het nieuwe middel wordt maar voor een klein deel vergoed. Dexamfetamine werd voorheen door de apotheker zelf gemaakt en daarom vergoed door de zorgverzekaar. Nu Amfexa op de markt is gekomen, mag de zelfgemaakte dexamfetamine volgens Europsese wetgeving niet meer worden verstrekt.  In onderstaand bericht dat werd verstuurd naar cliënten die gebruik maken van het medicijn, leest u alle bijzonderheden. 

Onderwerp: vergoeding van dexamfetamine

Beste cliënt, ouder(s) en/of verzorgende(n),

Amfexa in plaats van dexamfetamine

Per 1 mei 2016 krijgt u van uw apotheker het medicijn Amfexa, bij inlevering van een recept voor dexamfetamine tabletten van 5 mg. Dexamfetamine werd voorheen door de apotheker zelf gemaakt en daarom vergoed door de zorgverzekaar. Nu Amfexa op de markt is gekomen, mag de zelfgemaakte dexamfetamine volgens Europsese wetgeving niet meer worden verstrekt.

Het nieuwe middel wordt maar voor een klein deel vergoed

Dexamfetamine werd helemaal vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Dat is niet meer zo met het nieuwe middel Amfexa. Dit medicijn kost €27,18 per dertig tabletten. Omdat de vergoeding landelijk is vastgesteld op €3,63, betekent dit dat cliënten van Kenter Jeugdhulp €23,55 moeten bijbetalen.

Wat moet u doen als u dit niet kunt betalen?

Als deze ontwikkeling voor u een probleem oplevert of u/jij wilt meer weten over de gevolgen van deze maatregel, dan raden wij aan contact op te nemen met de zorgverzekeraar of apotheek om te overleggen. Zo worden Dexamfetamine 1 mg en 2,5 mg bijvoorbeeld in sommige gevallen nog wel vergoed. Dit zou dus een oplossing kunnen zijn.

Wat kunnen wij doen?

De behandelend psychiater kan nagaan of er behandelmogelijkheden met behulp van andere medicijnen zijn.

Wat vinden wij ervan?

De psychiaters en andere behandelaren van Kenter Jeugdhulp, vinden deze ontwikkeling heel vervelend. Er wordt op dit moment hard aan gewerkt om het nieuwe middel ook op te laten nemen in de basisverzekering van de zorgverzekeraar.

Vragen?

Wij hopen dat deze uitleg voldoende is. Bij vragen bent u of ben jij van harte uitgenodigd contact op te nemen met de behandelend psychiater. We helpen graag verder!

Met vriendelijke groet,

Kinder- en jeugdpsychiater

Kenter Jeugdhulp