Week van de Pleegzorg in volle gang!

Op 1 november lagen er allemaal gezellige deurmatten met pakkende teksten op het Stationsplein in Haarlem. De matten stonden symbool voor een warm welkom en een veilig tweede thuis en lagen er als start van de Week van de Pleegzorg die wordt gehouden van 1 tot en met 8 november. 

Aandacht voor tekort

Pleegzorgorganisaties Kenter Jeugdhulp, Parlan, WSGV en Levvel vragen tijdens de Week van de Pleegzorg, samen met de betreffende gemeentes, aandacht voor het tekort aan pleegouders. Om de warmte van een tweede thuis nog extra te benadrukken deelden medewerkers van de gemeenten en de wethouder van Zandvoort soep uit vanuit een foodtruck. Medewerkers van verschillende pleegzorgorganisaties, maar ook pleegouders en vertegenwoordigers van de gemeentes in Noord Holland gingen met belangstellenden in gesprek over de betekenis van de actie.  

Nog steeds een uitdaging…

In Nederland staan 561 pleegkinderen op de wachtlijst. In Noord Holland zijn dit er 119. Deze kinderen zijn allemaal op zoek naar een tweede thuis en wonen nu tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven. Of ze wonen nog thuis terwijl de thuissituatie onveilig of niet stabiel genoeg is. De vraag naar pleegzorg is nog altijd groot terwijl er al een aantal jaar sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Wel ziet Pleegzorg Nederland een positieve ontwikkeling in de toename van deeltijdpleegzorg. Bij deze variant zetten pleegouders zich in om ouders te ondersteunen als aanvulling op hulp thuis. De slogan van de gloednieuwe, landelijke campagne van Pleegzorg Nederland over dit onderwerp luidt: ’Jouw huis een tweede thuis’. Uit deze slogan blijkt hoe belangrijk de rol is die ouders van pleegkinderen spelen in het leven van pleegkinderen. 

 Jouw huis een tweede thuis? 

De gezamenlijke organisaties en de gemeente willen mensen graag motiveren zich vrijblijvend te laten informeren over alle verschillende mogelijkheden van pleegzorg en dat zijn er veel. Ook op de sites van de jeugdhulpaanbieders kunnen geïnteresseerden terecht voor meer informatie maar ook voor de data van maandelijkse informatieavonden. 

Impressie start Week van de Pleegzorg Haarlem