Kenter opnieuw in de krant vanwege innovatief autisme project

Steeds meer samenwerking binnen nieuw autisme-project

HAARLEM – “Als je hoort dat je kind autisme heeft, komt er ineens heel veel op je af. Buiten de behoefte aan informatie wil je graag van andere ouders horen hoe zij het aanpakken”, aldus Astrid, moeder van Alan. Bij Alan werd op 3-jarige leeftijd – een aantal jaren geleden – de diagnose autisme gesteld.

Astrid zet zich inmiddels alweer ruim tien jaar in voor goede hulp aan ouders van kinderen met autisme. Die hulp is recentelijk uitgebreid met een nieuwe – door de gemeente Haarlem gesubsidieerde oudercursus autisme van het Regionaal Autisme Centrum Zuid-Kennemerland. En na Kenter Jeugd hulp, CJG Zuid-Kennemerland en MEE & de Wering haken nu ook logopedistes en fysiotherapeuten aan bij het innovatieve project.

De nieuwe samenwerking van een autisme-ervaringsouder, CJG coach, fysiotherapeuten en logopedistes leidt tot een cursus met allerlei onderwerpen die betrekking hebben op de dagelijkse praktijk. Zo krijgen ouders door de cursus onder andere inzicht in de verschillende uitingsvormen van autisme. Ook leren ze hoe ze hun kind het beste kunnen helpen. De fysiotherapeut richt zich op de invloed van prikkels en de aanpassing van de omgeving. De logopedist geeft informatie over het ondersteunen van communicatie en het positief beïnvloeden van gedrag. Ouders kunnen met de CJG coach en ervaringsouder in gesprek over de impact van autisme op hun gezin.

De cursus wordt gegeven op vier woensdagavonden (24 en 31 mei, 14 en 28 juni van 19.30 tot 21.30 uur) op de Oostvest in Haarlem. Ouders die mee willen doen kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan astridlemmers@kenterjeugdhulp.nl. De cursus staat los van andere hulp die ouders (al) krijgen en er is geen aparte indicatie nodig. Ook ouders van kinderen met een bijkomende verstandelijke beperking zijn van harte welkom. Door subsidie van de gemeente Haarlem is deelname kosteloos.