Jeugdzorg Zweden kijkt kunst bij Kenter af

aangepastAcht jeugdhulpverleners uit Uppsala (Zweden), kwamen kijken en luisteren hoe het SOS team van Kenter de benaderingswijze van Signs of Safety toepast.

 

 

Signs of Safety – Samen op Safe

Signs of Safety is eenoplossingsgerichte methode die gericht is op het creëren van veiligheid voor kinderen. De methode is afkomstig uit Australië. Het gaat om kinderen die verblijven in een gezin waar (mogelijk) sprake is van kindermishandeling of waar de risico’s op mishandeling groot zijn. De methode werkt door middel van het opbouwen van een samenwerkingsrelatie met het betreffende gezin en het maken van een veiligheidsplan. Samen op safe is de ‘vertaling’ die Kenter heeft gemaakt van de Signs of Safety benadering, uiteraard met instandhouding van de oorspronkelijke uitgangspunten van de methode.  

Zweeds bezoek

Donderdag 24 november kreeg het Samen op Safe (SOS) team van Kenter Jeugdhulp bijzonder bezoek. Acht jeugdhulpverleners uit Uppsala (Zweden), kwamen kijken en luisteren hoe het SOS team van Kenter de benaderingswijze van Signs of Safety toepast. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaven onze collega’s uitleg over de manier waarop binnen Samen op Safe de kracht van ouders, kinderen en hun netwerk wordt ingezet om de veiligheid van kinderen te waarborgen.

Onder de indruk

De collega’s uit Zweden waren zeer onder de indruk van de manier van werken binnen Samen op Safe bij Kenter. Met name de manier waarop de stem van het kind steeds weer een van de belangrijkste factoren is om binnen het maken van veiligheidsplannen stappen te kunnen maken, sprak hen erg aan. Er werden veel voorbeelden gegeven van Woord en Beeldverhalen waar de Zweedse gasten enthousiast over waren. De creativiteit van onze werkers om met kinderen in gesprek te gaan, maakte dat zij nóg gemotiveerder waren om te werken volgens de Signs of Safety methode.

Ook anderen nieuwsgierig

Niet alleen onze collega’s uit Zweden blijken nieuwsgierig naar onze manier van werken. Ook vanuit organisaties in ons eigen land krijgt het team regelmatig de vraag om meer uitleg te geven over Samen op Safe.