Pleegouderraad

Pleegouderraad (POR) behartigt gemeenschappelijke belangen pleegouders

De PleegOuderRaad (POR) is wettelijk verplicht advies- en overleg orgaan van en voor pleegouders. De POR bestaat uit een groep ervaren pleegouders die de belangen behartigt van de pleeggezinnen die bij Kenter aangesloten zijn. De POR informeert en adviseert Kenter gevraagd en ongevraagd over processen, beleid, organisatie en alle onderwerpen die pleegouders aangaan.

Mailen naar de POR kan altijd! Mail naar POR@kenterjeugdhulp.nl

Verder lezen over:

 •  

   

   

  Wat is een pleegouderraad?

  De PleegOuderRaad (POR) is wettelijk verplicht advies- en overleg orgaan van en voor pleegouders. De POR bestaat uit een groep ervaren pleegouders die de belangen behartigt van de pleeggezinnen die bij Kenter aangesloten zijn. De POR informeert en adviseert Kenter gevraagd en ongevraagd over processen, beleid, organisatie en alle onderwerpen die pleegouders aangaan.

   

  Wie zitten in de PleegOuderRaad

  Tonny: wij zijn al jaren pleeggezin. We hebben diverse kinderen opgevangen in crisis, weekend en langdurige plaatsingen. Op het moment hebben we nog twee pleegkinderen in ons gezin. Dit zijn langdurige plaatsingen. In de POR vervul ik de functie van voorzitter.

  Ilse: Moeder in allerlei vormen. Stief (2) biologisch (3) en sinds 8 jaar ook pleegmoeder (2). Mijn man en ik hadden naast onze eigen kinderen nog ruimte genoeg in ons hart voor nog een kind. Daarom hebben wij ons aangemeld voor langdurige pleegzorg. Nu 8 jaar later bieden wij naast de zorg voor twee pleegkinderen ook crisisopvang aan.

  Elsje: Samen met mijn partner en onze vier kleinkinderen vormen wij sinds januari 2012 een netwerkpleeggezin.

  Renate: Ons gezin heeft crisisopvang gedaan. Onze derde crisisbaby is gebleven en inmiddels hebben we de pleegoudervoogdij over haar. Pleegzorg zit in mijn hart en ik lever graag een bijdrage aan een sterke en betrokken pleegzorg-organisatie. 

  Joep: Weduwnaar en sinds 2016 pleegvader van een lieve puberjongen. Samen vormen we een alledaags gezin met alles wat daar bij komt kijken. Wij wonen in een gezellig sociaal buurtje met veel water, groen en uitzicht op 2 molens. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een goede belangenbehartiging van het pleeggezing.

  Marjolein: In 2015 las ik in de krant een oproep voor pleegouders, met name voor tieners. Er stond bij dat alle vormen van gezinnen welkom waren, daarom heb ik me als weduwe en alleenstaande moeder samen met mijn zoon van 14 aangemeld. Een jaar later kregen we er een pleegdochter bij van 16 jaar. We zijn erg blij dat het goed gaat en gezellig is met elkaar. Ik vind het leuk om in de pleegouderraad mee te denken om de positie van pleegouders te versterken in het belang van alle pleegkinderen.

  Raymond: Samen met  mijn partner vormen wij een pleeggezin. Sinds 9 maanden zijn wij de trotse pleegouders van een tweeling van zeven jaar voor langdurige pleegzorg.

   

  Wat doet een PleegOuderRaad?

  Net als u zijn wij, de leden van de POR, pleegouder van Kenter. Wij vinden het belangrijk dat pleegouders mee denken en praten over pleegzorg. Op deze manier hopen we een bijdrage te leveren aan de verbetering van de hulpverlening. Wij willen de stem zijn van de pleegouder binnen de organisatie. Met input van u, de pleegouders, kunnen we nog beter de pleegouders vertegenwoordigen.

   
   

  Nieuwsbrief POR

  Nieuwsbrief POR nummer 2

  Nieuwsbrief POR nummer 1

  (In de nieuwsbrief nummer 1 staat een link naar een ervaringsverhaal. Kopieer de link in de browser of lees het verhaal hier).

   

  Extra informatie voor pleegouders

  Voor informatie over het AKJ Vertrouwenspersonen in de jeugdhulp, klik hier

  Voor informatie over vergoedingen voor pleegzorg, klik hier

  Voor extra informatie over hechting, klik hier

  Meer weten over pubers? Klik hier

  Artikel over Pleegzorg Else-Marie van den Eerenbeemt klik op Artikel Pleegzorg

   

  Wat zijn de speerpunten voor dit jaar?

  • De belangen behartigen van de pleegouders bij de richtlijn Pleegzorg. Deze richtlijn is opgesteld in opdracht van de beroepsvereniging van psychologen, de beroepsvereniging van pedagogen en onderwijskundigen en de beroepsvereniging van maatschappelijk werkers door het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) geschreven.

  Speerpunten 2017

   • Klankbord POR oprichten, met als doel tevredenheid en wensen van pleegouders borgen;
   • Introductie van het elektronische dossier: waarborgen van de privacy van het pleeggezin;

  • Inbedding van de richtlijn pleegzorg: waarborgen belangen van de pleeggezinnen in lijn met het POR advies uit 2016;
  • Top 3 wensen pleegouders omzetten tot speerpunten. Op nummer één staat hechting, de andere wensen zullen komen uit de klankbordgroep.

   

  Pleegzorgpret

  Winterpret

  Eindelijk echt winterweer, maar wel ook meteen erg koud, ik zie mijn geest al dwalen.
  De kinderen willen natuurlijk schaatsen, en nee we hebben geen sloten binnen handbereik, dus dat wordt eerst een stuk met de fiets voor de schaatsen onder gebonden kunnen worden.
  Dan zijn we natuurlijk al door en door koud voor we er zijn en dan met koude vingers de schaatsen aan doen is niet iets waar ik reikhalzend naar uitkijk.
  En hoe ga ik mezelf warm houden, want schaatsen is aan mij niet besteed. Na een klein uurtje schaatsen, als ze dat al volhouden, zijn ze natuurlijk zelf bijna bevroren en dan moeten de schaatsen weer uit, vast al huilend en met half bevroren vingers. En ja dan moet er ook nog teruggefietst worden, brrrrr als ik er aan denk ben ik al bijna dood van de kou. Ik gun ze echt hun ijspret wel, maar ik gun mezelf soms ook wel wat en dat is echt geen half bevroren lijf.
  Nou heb ik vroeger nog meegemaakt dat er zo dik ijzel lag dat je op de straat kon schaatsen, dus dat bracht mij op een idee. We gaan gewoon het pad wat achter onze flat in de gemeenschappelijke tuin loopt onderspuiten, laagje voor laagje dan moet dat lukken. Dan kunnen ze meteen uit huis lekker schaatsen en kan ik vanuit het raam de bekers warme chocolademelk met slagroom in een emmer aan een touw naar beneden laten zakken en vanaf mijn warme plekje op de bank genieten van de vrolijke kinderstemmetjes met af en toe een loopje naar het raam om ze een dikke duim te geven.

   

  Het was heerlijk winterweer en reken maar dat we er allemaal van genoten hebben!

   


  Pubers zijn leuk en pleegouders ook! Verhaal over een puberpleegzoon en zijn pleegouders. Klik voor dit humoristische verslag hier

  Treinen

  Wij gaan regelmatig met onze pleegkinderen, zoals wij dat noemen, en dagje treinen.
  De kinderen vinden dat prachtig en voor ons zijn deze uitstapjes altijd zeer ontspannen. Je hoeft immers niet op het verkeer te letten, je zit gezellig naast en/of tegenover elkaar, er is tijd voor een spelletje,een verhaal of je kijkt gewoon lekker naar buiten, want vanuit de trein ziet Nederland er toch heel anders uit én, met een beetje mazzel komen ze ook nog langs met koffie en thee.
  Helemaal leuk is het als je echt voor een lange trip de trein pakt, dan heb je echt alle tijd voor elkaar en ben je al het gekwebbel even zat of pak je zo vroeg de trein dat je nog niet helemaal wakker bent, ga dan “per ongeluk” in de stilte coupe zitten. Wel natuurlijk even fluisterend uitleggen waarom ze nu even niet mogen praten. Slenteren door Maastricht, een grot in bij Valkenburg, de Martinitoren beklimmen in Groningen, Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, er zijn zoveel mogelijkheden, maar reizen met de trein is voor veel mensen toch een dure aangelegenheid maar met onderstaande links weet je precies wanneer en waar er goedkope treinkaartjes te verkrijgen zijn en zo wordt een dagje treinen wel betaalbaar.

  Website: https://www.goedkoop-treinkaartje.nl
  Facebook: https://facebook.com/goedkopetreinkaartjes
  E-mail: info@goedkoop-treinkaartje.nl


  Het bloemetje en het appje!!
  Vorige week werd je 6 jaar; wat is dat een prachtige leeftijd.
  Onbevangen en vol verwachting keek je uit naar die dag.
  “Ik ben over 6 nachtjes jarig, ….ik ben over 5 nachtjes jarig”.
  Je vertelde het aan iedereen.
  Een dag voor je echte verjaardag begon t feest al.
  Je (bio) papa kwam bij ons thuis om je verjaardag te vieren.
  Heerlijk 2 uurtjes lang met papa…..taartje , zingen, cadeautjes, spelen, knuffelen, kortom GENIETEN.
  Daarna de echte dag!!!
  Eindelijk was je jarig. Wat was je trots met je mooie feestjurk aan en die prachtige lach op je gezicht.
  Trakteren, cadeautjes, pannenkoeken, visite, kortom GENIETEN.
  De dag na je verjaardag was nog een feestdag.
  Je (bio) mama kwam bij ons thuis om je verjaardag te vieren.
  Weer taart, weer zingen, weer cadeautjes, weer spelen, weer knuffelen,
  kortom weer GENIETEN.
  Tot slot nog je partijtje. Lieverd, je had een week lang feest; we vierden dat je 6 werd.
  Terugkijkend denk ik:” Wat was dit mooi, wat voelt dit goed, wat is dit bijzonder”. ik heb genoten van jouw verjaardagsbeleving.
  Supertrots voel ik mij dat de band met jouw (bio) ouders zo is dat we op deze manier jouw verjaardag kunnen vieren.
  Maar emotioneel werd ik van het appje wat wij ’s avonds ontvingen van je vader met lovende woorden over ons gezin en de liefde voor elkaar (en dus ook voor jou) die hij hier voelde .
  En het bloemetje met een prachtig beschreven kaartje wat je moeder voor ons meenam.
  Dat waren wellicht mijn mooiste cadeautjes van dit jaar……………………………
  Een trotse , liefhebbende (pleeg) moeder

  Mijn pleegzoon zit in groep 8 en hoort de laatste tijd nogal eens de vraag, “naar welke school ga je straks”, zo ook laatst weer. Hij vertelde enthousiast dat hij naar het Technisch college gaat en dat hij er heel veel zin in heeft. Hij vertelde er meteen bij dat hij niet van leren houdt, “ik maak en ontwerp liever dan dat ik met mijn neus in de boeken zit”. Geraakt door zijn spontaniteit kwam de volgende vraag, “weet je al wat je later wil worden?”. Hij  antwoordt, ” Ja zeker, ik denk dat ik makelaar word”. Uhhhh makelaar? “Ja”, zegt hij vrolijk, “want die maakt van alles”. Na enige uitleg van mijn kant heeft hij toch maar besloten dat hij geen makelaar wordt. Wat het wel gaat worden ………………………, we wachten af.

  Speelnatuur Tiengemeten: een ruig dagje uit voor het hele gezin

  Waar ga je heen met 2 meisjes van 8- en 10- en 2 jongens van 11- en 14 jaar, een pretpark als  Efteling of Duinrel is best wel kostbaar met 6 personen en met de speeltuin doe je een 14 jarige geen plezier meer. Wij kozen op een droge en zonnige dag voor meer dan 4,5 hectare bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten of te wel, Speelnatuur Tiengemeten een ruig dagje uit voor het hele gezin. Het is voor alle vier de kinderen  verreweg het leukste uitje van de vakantie geworden, want wat is er leuker en lekkerder dan spelen in de modder, varen op een vlot  en glijden van de modderglijbaan. Kleding die echt vies mogen worden is een aanrader en met een extra setje schone kleding mee gaan ze, na zich gedoucht te hebben, weer heerlijk schoon naar huis. Klik op de link en je leest alles over de prijzen, openingstijden.  www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten/speelnatuur

   

   

   

   

   

   


  De doos voor later

  Wij hebben voor elk kind een doos gevuld met foto’s, zwemdiploma’s en anderen bewaardingetjes voor als ze later groot zijn. De aantrekkingskracht van die dozen is groot, nieuwsgierig naar wat er allemaal in zit willen ze heel graag in de doos kijken, maar op hun vraag of dat mag zeg ik nee, de doos is voor later, als jullie op jezelf gaan wonen dan krijgen jullie hem mee. Ik leg ze uit hoe leuk het dan is om alles na zoveel jaar weer te zien, maar het is duidelijk dat de jongste van 8 jaar dat toch anders ziet.

  Dat de doos bleef rondspoken in haar hoofd werd een paar dagen later duidelijk. Ze vertelde ons hoeveel ze van ons houdt en dat ze vast van plan is om haar hele leven bij ons te blijven wonen en dat ze ook voor ons gaat zorgen als we oud zijn. Tja dan smelt je toch wel even, en als ze dan ook nog haar armpjes om je heen slaat en je een dikke knuffel geeft, is het gelukzalige gevoel compleet. En dan zegt ze ineens, nu ik toch altijd bij jullie blijf wonen kan je mij mijn doos ook vast  wel even geven. Gelukkig kwam er toen net een vriendinnetje aan de deur met de vraag of ze kwam buiten spelen en huppelend gaat ze de deur uit, de doos voor later, voor later achterlatend.

   

  Uit de praktijk


  Hoi, ik ben Lisha van egmond. Ik ben 11 jaar en woon in een gezin van 5 kinderen en af en toe een crisis kindje erbij. Dit jaar (2017) mochten wij in de pleegzorgweek een heel leuk activiteit meemaken. Ik vond het echt super leuk om te doen.

  Om verder te lezen, klik op Artikel Lisha


  Rabobank ondersteunt het werk en de missie van Kenter. Zij plaatsten in hun magazine voor Haarlem en omstreken een artikel over de zoektocht naar pleeggezinnen. Klik om het artikel te lezen op Rabobank Dichterbij Kenter Jeugdzorg


  ‘Wanneer is die foto genomen, met mijn papa en mama…? Dat was op die dag dus, drie dagen oud..’  Lees het ontroerende verhaal over een kind in een crisispleeggezin hier

   

  Meer informatie naar de POR

  Door de input van u, de pleegouders, kunnen we pleegouders nog beter vertegenwoordigen. We hopen dat u ons wilt steunen en ons wilt informeren over de zaken binnen pleegzorg die voor u belangrijk zijn.

  Maar we hopen dan ook dat u ons zult opzoeken voor uw vragen, opmerkingen, suggesties en reacties.

  U kunt de PleegOuderRaad bereiken op het volgende mailadres: POR@kenterjeugdhulp.nl

   

  Vacature(s) PleegOuderRaad

  Pleegouderraad Kenter Jeugdhulp

  De pleegouderraad komt op voor de gemeenschappelijke belangen van alle pleegouders van Kenter. 

  Profiel van een POR-lid:

   • pleegouder van Kenter;
   • werkt graag mee aan de kwaliteitsverbetering van de pleegzorg;

  • is gemotiveerd om pleegouders te vertegenwoordigen;
  • kan omgaan met vertrouwelijke informatie;
  • kan goed luisteren, standpunten verwoorden en respectvol optreden;
  • heeft voldoende tijd en energie om zich in te zetten voor de pleegouderraad.

  Leden van de POR ontvangen een presentievergoeding.

   

  Nieuws PleegOuderRaad

  De PleegOuderRaad (POR) had Else-Marie  donderdag 11 mei uitgenodigd om lezing te geven over hechting en loyaliteit. We  hadden “sterke concurrentie” van de voetbal en het songfestival op tv. Ondanks dat waren er toch ongeveer 85 mensen naar Santpoort gekomen om te horen wat Else-Marie te vertellen had. Meer weten over de succesvolle avond? Klik op Lezing Else-Marie van den Eerenbeemt


  Zelf een nieuwtje melden? Mail naar POR@kenterjeugdhulp.nl

   

  Jaarverslagen Pleegouderraad