KJTC wint VGCT-Zomerworkshop ‘Exposure’ door Prof. Dr. Agnes van Minnen

VGCT

De Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCT) is de wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers in Nederland. Kwalitatief hoogwaardige en wetenschappelijk verantwoorde ontwikkeling en uitoefening van de cognitieve gedragstherapie, dát is waar het om draait binnen de VGCT. Wat kwalitatief hoogwaardig betreft kunnen de VGCT en ons eigen KJTC elkaar een hand geven. Ook binnen het KJTC, waar zorg geboden wordt aan chronisch getraumatiseerde en verwaarloosde kinderen, ligt de focus op het verbeteren van de kwaliteit en het verder ontwikkelen van de hulpverlening aan deze kinderen.

KJTC wint zomerworkshop ‘Exposure’

Collega Sanne Lania van het KJTC aarzelde geen moment toen ze in de nieuwsbrief van de VGCT las dat er een zomerworkshop te winnen was over een onderwerp naar keuze met een docent naar keuze. Sanne’s motivatie: ‘We willen graag nog beter worden in het uitvoeren van ‘Exposure-behandelingen’, zodat de behandelvorm ‘Intensieve Traumabehandeling’ nog efficiënter wordt en onze cliënten sneller van hun klachten af komen.’ Tot grote vreugde van het KJTC werd de brief van Sanne door de VGCT gehonoreerd met een zomerworkshop voor alle KJTC medewerkers.   

Over Exposure

Sanne: ‘Niet iedereen binnen ons KJTC voelt zich voldoende toegerust om exposurebehandelingen uit te voeren. Daar willen we verandering in brengen, omdat deze therapievorm een waardevolle aanvulling vormt. ‘Exposure’ is een ander woord voor blootstelling. Exposure-therapie is bij een posttraumatische stressstoornis de meest effectieve therapievorm (naast EMDR), waarbij de gevreesde verwachting bij blootstelling aan de traumatische herinnering getoetst wordt. Doel van de therapie is niet het wegnemen van gevoelens van angst of spanning, maar er naartoe werken dat ze iemand niet meer onnodig belemmeren in het leven. Dé specialist in Exposure is Prof. Dr. Agnes van Minnen, dus toen we hoorden dat we hadden gewonnen was de keuze voor een docent snel gemaakt.’

Boeiende en nuttige workshop

Op maandag 27 mei was het zover. De enthousiaste collega’s van het KJTC kregen uitleg over de theoretische achtergronden en de technieken van exposure. Ze konden deze kennis direct toepassen tijdens het oefenen van deze technieken in verschillende rollenspellen.  Een uiterst boeiende en nuttige workshop, waarover zeker nog doorgepraat gaat worden. De 23 aanwezige KJTC-medewerkers waren het erover eens: de workshop voorziet in een behoefte en is een mooie manier om exposure binnen de intensieve traumabehandeling voor jongeren van 12 tot 18 jaar naar een hoger plan te tillen.