Videohometraining

Wat is videohometraining (VHT)?

Voor Video Interactie Begeleiding (VIB-g) klik hier

Videohometraining is een effectieve werkwijze bij opvoedproblemen. Het is een hulpverleningsmethode die bij de cliënt thuis wordt toegepast. Videohometraining richt zich op het verbeteren en/of herstellen van het contact tussen ouder(s) en hun kind.  Kenter Jeugdhulp is één van de kennishouders van deze methodiek en steunpunt voor het landelijk AIT bureau. Zie voor meer informatie en uitleg onderaan deze pagina.

Voor wie?

Videohometraining kan aangeboden worden aan gezinnen met kinderen in alle leeftijden en bij heel veel verschillende hulpvragen.

Hoe werkt videohometraining?

De hulpverlener maakt korte video-opnames van de alledaagse omgang thuis, van alle gezinsleden. Door analyse van die video-opnames, wordt zichtbaar wat goed loopt in de communicatie tussen het kind en zijn ouder(s) en wat verbeterd kan worden. De video-opnames worden door de hulpverlener samen met de ouders besproken en geanalyseerd. Doel hiervan is de ouders helder zicht te geven op het functioneren en de behoeftes van het kind. Hierdoor zijn de ouders (weer) beter in staat het kind op een positieve manier te ondersteunen bij zijn ontwikkeling. Binnen Kenter maken we gebruik van de specialisatie Video-hometraining in gezinnen met meervoudige en complexe problematiek. Daarbij is specifieke aandacht  voor de ontwikkelings(problemen) van het kind, de structuur van het dagelijks leven, de ontwikkeling van de ouder(s) en het netwerk. In gezinnen met oudere kinderen worden de oudere kinderen betrokken bij het terugkijken van de videobeelden. Er wordt dan ook samen met de kinderen overlegd.

Video hometraining gehechtheid (VHT-G)

Bij VHT-G staat de gehechtheid centraal en is er sprake van biologisch ouderschap. Het werken met de basiscommunicatie wordt gecombineerd met het werken met de bouwstenen van Gehechtheid. Het levert ouders en professionals meer bewustwording op. Dit kan bewustwording zijn van het eigen handelen, maar ook de gevolgen van de geschiedenis van het kind of de eigen hechtingsgeschiedenis. De ouders maar ook professionals gaan gedrag, dat ten grondslag ligt aan een moeilijke hechting en/of trauma, gemakkelijker herkennen en kunnen hierdoor hun eigen gedrag beter afstemmen op de behoefte van het kind.

Meer weten? 

Als u meer wilt weten over videohometraining en/of video-interactiebegeleiding, neemt u dan contact op met Marianne Wesselink op telefoonnummer 06-81956996 of stuur een mail naar: mariannewesselink@kenterjeugdhulp.nl

AIT steunpunten
Steunpunten zijn organisaties in verschillende werkvelden ( kinderopvang, onderwijs, welzijn, zorg en hulpverlening) die beschikken over veel know-how m.b.t. de inzet van VHT/VIB. Zij stellen capaciteit van ervaren opleiders beschikbaar om voor AIT ook extern opleidingen, bijscholing en implementatiebegeleiding te verzorgen. De AIT-steunpunten investeren en participeren m.b.t. kwaliteitsborging, werkontwikkeling en onderzoek m.b.t. de methodieken.

**AIT: Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling. AIT is methodiek- en merkeigenaar van VHT en VIB. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de site van AIT. Klik daarvoor hier

Marianne Wesselink: AIT-opleidingscoördinator vanuit Kenter Jeugdhulp