Dader misbruik bedreigt slachtoffer

Jolanda en Edwin vertellen over zoon Tim (10) en het Kinder en Jeugd Traumacentrum (KJTC)

Leraar op basisschool pleger van seksueel misbruik

“Enkele jaren geleden is Tim het slachtoffer geworden van ernstig seksueel misbruik. De dader was een leraar van zijn toenmalige basisschool. Ruim een jaar heeft hij het misbruik voor ons verzwegen. Uit schaamte, maar ook uit angst dat wij – zijn ouders – zouden worden vermoord. Daar had de dader mee gedreigd.”

Onmacht, verdriet en woede

“Toen Tim ons had verteld dat hij was misbruikt, hebben we direct aangifte gedaan bij de zedenpolitie en de huisarts ingeschakeld. Het verdriet, de onmacht en de woede die je als ouders voelt is heftig, maar het is ongetwijfeld niets vergeleken bij de pijn en de schaamte die Tim al die tijd heeft gevoeld. En nog voelt, want hij heeft veel overgehouden aan het misbruik. Concentratieproblemen, ontlastingsproblemen, tics en slecht slapen zijn daar maar enkele van.”

Advocaat raadt KJTC aan

“Onze advocaat, die gespecialiseerd is in zedenzaken, heeft ons met klem geadviseerd contact op te nemen met het KJTC. Volgens hem was het KJTC een autoriteit op het gebied van traumaverwerking bij jonge slachtoffers van – onder andere – seksueel misbruik. Hij wist dat uit ervaring van andere ouders, die hij juridisch heeft ondersteund bij zedenzaken.” 

Vertrouwensband

“De hulpverlener van het KJTC heeft binnen korte tijd een sterke vertrouwensband met Tim opgebouwd en Tim voelt zich heel veilig bij de gesprekken die ze voeren. Uitkomsten van overleggen worden op kindniveau met Tim besproken, zodat hij weet wat er aan de hand is. Ook de locatie van KJTC vindt Tim fijn. Het grote, witte huis ziet er vriendelijk uit en lijkt helemaal niet op een zorginstelling.”

Professionele en betrokken hulpverleners

“Edwin en ik krijgen ouderondersteuning. Dat doet ons goed. Wij voelen ons als gezin in deze voor ons hele moeilijke periode geholpen, want we worden gehoord en gesteund. We zijn daar erg dankbaar voor. We gunnen andere kinderen en ouders van kinderen, die een zwaar trauma hebben opgelopen door bijvoorbeeld seksueel misbruik, dezelfde professionele, betrokken, warme en goede zorg die wij als gezin hebben ontvangen bij het KJTC.”