Seksueel misbruik 18+

donker meisjeGroepstherapie vanaf 18 jaar

Wat is seksueel misbruik

Onder seksueel misbruik verstaan we alle seksuele contacten met kinderen jonger dan 16 jaar. Maar ook alle seksuele contacten met jongeren ouder dan 16 jaar, die tegen de zin van de jongere in plaatsvinden. Het kan gaan om ongewenste aanrakingen en/of seksuele handelingen. Verder valt ook het – al dan niet onder dwang – ongewenst getuige zijn van seksuele handelingen, onder seksueel misbruik.

Wie is het slachtoffer en wie is de dader?

Kort gezegd kan iedereen slachtoffer zijn of worden van seksueel misbruik maar daders maken vaak de meest kwetsbare personen tot hun slachtoffer. Kinderen en jongeren zijn die meest kwetsbaren, vooral omdat de daders vaak volwassen zijn. Je bent misschien emotioneel onder druk gezet of gedwongen. Of de misbruiker heeft zijn macht of overwicht ingezet als middel voor het misbruik.

Wat zijn de gevolgen van seksueel misbruik?

Ook daarop is het antwoord kort: seksueel misbruik laat diepe sporen achter in het leven van jongeren. Misschien verzwijg je het misbruik, omdat je je schaamt, mischien voel je je zelfs wel schuldig en zoek je de oorzaak bij jezelf. Of je bent bang voor de gevolgen als je over het misbruik praat. Door seksueel misbruik kun je lichamelijke klachten krijgen, depressief worden of heel anders gaan reageren.

Je staat niet alleen!

Je vraagt je af waar je terecht kunt met je verhaal. Want je wilt misschien wel praten, maar je weet eigenlijk niet met wie. Het is misschien goed om te horen dat je niet alleen staat en dat meerdere jongeren hetzelfde, grote probleem hebben als jij. Bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter kun je praten met die andere jongeren die ongeveer even oud zijn als jij en dat helpt! Je zult de verhalen van anderen herkennen en anderen erkennen dat met jou hetzelfde is gebeurd. Dat schept een band.

Wat bieden we?

De groepstherapie bestaat uit twee keer tien bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur. Je kunt zelf bepalen of je na de eerste tien keer, nog tien keer wilt meedoen. Samen met maximaal zeven andere jongeren werk je onder leiding van 2 therapeuten aan: 

  • het verminderen van je klachten (nachtmerries, angsten en dergelijke)
  • het seksueel misbruik minder centraal stellen in je leven
  • het verwerken van je ervaringen
  • het herstellen van je zelfvertrouwen én je vertrouwen in anderen

Als je wilt kun je praten over je ervaringen met seksueel misbruik en de invloed die dat heeft (gehad) op je leven. We praten met elkaar over vriendschap, zelfbeeld, familie en opkomen voor jezelf en we doen (ontspannings)oefeningen. Maar we doen er vooral alles aan om ervoor te zorgen dat jij je welkom voelt en dat je – ondanks dat het gaat om een zwaar onderwerp – met plezier de therapie volgt.

Aanmelden
Voel je de behoefte om een groepstherapie te volgen, meld je dan aan bij het Informatie- en Aanmeldpunt van het KJTC van Kenter. (LINK)
Om je aan te melden heb je een verwijsbrief van een (huis)arts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) nodig Je kunt ook altijd eerst even bellen voor advies (TELEFOONNUMMER LINK). Voorafgaand aan de therapie vindt altijd een gesprek met een hulpverlener plaats, omdat we zeker willen weten dat deze therapie voor jou de allerbeste hulp is.