Kinder- & Jeugdtraumacentrum (KJTC)

 

Welkom bij het Kinder- & Jeugdtraumacentrum,

Wat fijn dat je onze site hebt gevonden, hierboven staan 2 filmpjes waar je gelijk kunt zien wie wij zijn en wat we doen.

Je bent door je verwijzer aangemeld bij het Kinder- & Jeugdtraumacentrum omdat je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt waar je nog steeds last van hebt. Het kinder- & Jeugdtraumacentrum, afgekort het KJTC, is een hooggespecialiseerd behandelcentrum voor kinderen en jongeren tot 23 jaar en hun gezinnen.

Soms gaat het om een eenmalig trauma na het meemaken van een schokkende of nare ervaring, maar het KJTC is vooral gespecialiseerd in behandeling na het meemaken van een vorm van kindermishandeling (zoals emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, huiselijk geweld). Bij het KJTC starten wij de intake met het hele gezin. Na de intake kunnen wij zowel individuele behandeling als groepsbehandeling of systeemtherapie aanbieden.

Het KJTC is afdeling binnen Kenter Jeugdhulp. Wij werken samen met andere afdelingen indien dit helpend is voor jou. Denk bijvoorbeeld aan pleeg- of projectzorg, Kind en Jongeren Team, FACT of aan een groep waar je mogelijk verblijft. Wij vinden het belangrijk dat wij goed kunnen overleggen met de andere hulpverleners die bij jou betrokken zijn.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Bij het KJTC bieden wij behandeling aan om trauma te verwerken. Dat noemen we traumabehandeling. De kern van traumabehandeling is dat je in een veilige omgeving gaat leren denken en praten over de gevaarlijke of ingrijpende gebeurtenissen zodat je deze verwerkt en geen last meer hebt van klachten. Een kind is onderdeel van een gezin, daarom bieden wij ook altijd begeleiding aan ouder(s)/verzorger(s). Er bestaan verschillende therapievormen die wij bij het KJTC bieden:  

Professionele hulp voor kinderen, jongeren en hun ouders

Direct naar:

Naast bovenstaande therapievormen bieden we nog andere vormen van therapieën en begeleiding aan die op maat worden aangeboden. Neem contact op met Advies & Aanmelding (A&A) voor meer informatie, overleg of consultatie.

Wat is een trauma?

Simpel gezegd is een trauma het meemaken van een gevaarlijke of ingrijpende gebeurtenis waar je later nog last van hebt. De meeste mensen denken aan één grote nare gebeurtenis, zoals een ongeluk, ziekte of natuurramp. Maar trauma kan ook ontstaan doordat je langdurig bent blootgesteld aan ingrijpende gebeurtenissen, zoals aan ruzies en geweld, seksueel misbruik, pesten, verwaarlozing en/of mishandeling. Zelfs het zien of horen van iets ergs bij een ander kan leiden tot trauma.
 
Een trauma ontstaat wanneer je de gevaarlijke of ingrijpende gebeurtenis niet goed kunt verwerken. Je lichaam en geest reageren hierop met klachten die horen bij trauma en dit kan er bij iedereen anders uitzien. Klachten kunnen direct na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis optreden, maar het kan ook een tijd duren voordat je merkt dat je er last van hebt. Niet iedereen die iets heftigs meemaakt ontwikkelt een trauma. Het is vergelijkbaar met een wond: bij de meeste mensen geneest deze vanzelf, maar bij anderen blijft de wond open en pijnlijk. Elke keer dat de ‘wond’ wordt aangeraakt, komt de pijn en de herinnering weer terug.
 
Waarom de ene persoon een trauma ontwikkelt en de andere niet, hangt af van verschillende factoren, zoals hoe heftig of ingrijpend een gebeurtenis is, hoe vaak het is gebeurd, hoe gevoelig je bent voor wat er om je heen gebeurt en hoeveel steun iemand krijgt bij het verwerken ervan. 

Werkwijze
Voor we je kunnen helpen moeten we jou en je gezin eerst leren kennen. Dat doen we door middel van gesprekken en dat noemen we een intake. In deze fase brengen we in kaart waar je last van hebt, wat je hebt meegemaakt en waar je mee geholpen wil worden. Als we genoeg informatie hebben denken wij na over hoe we jou het beste kunnen begrijpen. Dat noemen we een beschrijvende diagnose. In een adviesgesprek hoor je dan terug of we een behandeling hebben die bij jouw probleem past. Als dat zo is dan kom je daarna wekelijks met een van je ouder(s) of verzorger(s) naar therapie.


Verwijzing

Voor alle hulp van het KJTC is een verwijzing (HSGGZ) nodig. Deze verwijzing kan komen van een (huis)arts, Psychiater, Gemeente, CJG of Gecertificeerde Instelling.

Kenter Jeugdhulp heeft contracten met de volgende gemeenten: Aalsmeer & Amstelveen, Amsterdam-Amstelland, Alkmaar, Haarlemmermeer, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Kennemerland en IJmond.

Indien uw gemeente er niet tussen staat kunt u contact opnemen met Advies en Aanmelding (088-2434000) en vragen naar de mogelijkheden. Zij kunnen u tevens voor vragen en advies verder helpen.

Het Kinder- & Jeugdtraumacentrum is actief vanuit twee locaties:

Locatie Haarlem

Diakenhuisweg 23
2033 AP Haarlem

Locatie Heemskerk

Duitslandlaan 1A
1966 XA Heemskerk