Voormalig PEL jongere koerst af op toekomst

Ergens te midden van de polders in de kop van Noord Holland woont de 21-jarige Leon. Hij vertelt over zijn jeugd, over PEL en over wat hij dankzij het project heeft bereikt.

Stalking en bedreiging

“Ons gezin bestond uit vader, moeder en mijn jongere zusje. Toen mijn opa ouder werd, nam mijn vader het bloeiende bedrijf van hem over. Ik was toen vier. Mijn vader joeg het vele geld van mijn grootouders er in korte tijd doorheen. Hij zat in de kroeg, gokte en maakte schulden. Hij begon zich steeds vreemder te gedragen”.

“Op een gegeven moment was de situatie zo slecht dat mijn moeder met mijn zusje en mij ergens anders is gaan wonen. Dat was de start van jarenlange stalking en bedreiging door mijn vader. Dat waren hele moeilijke jaren voor mijn moeder, zusje en mij”.

Weg van alles

“Toen ik 12 werd, gaf ik zelf bij de rechter aan dat ik mijn vader niet meer wilde zien. Ik zat inmiddels in de brugklas, maar ging op school en thuis niet lekker. Ik begon met mijn veel oudere vrienden te blowen en te drinken. Een lange periode van jeugdzorg en uithuisplaatsingen volgde. Toen ik voor de derde keer – ik was toen vijftien – bij jeugdzorg terechtkwam, werd deelname aan PEL voorgesteld. Ik wist niet wat me te wachten stond, alleen dat ik naar Frankrijk zou gaan, hard moest werken en weg kon van alles waar ik muurvast in zat. Het was de laatste optie voor iemand zoals ik”.

Hard werken en structuur

“Ik ben door Jos en Ruud van het project persoonlijk naar Frankrijk gebracht. Op het moment dat ze me in Frankrijk achterlieten voelde het of alle banden met thuis werden verbroken. Het was vanaf dat moment vroeg opstaan, hard werken, structuur, en dat zeven dagen per week. Maar er kwam weer ritme in mijn leven en dat deed me goed. Na verloop van tijd was ik redelijk gewend en na drie maanden sprak ik vloeiend frans. Eéns in de week kwam Igor, mijn begeleider in Frankrijk, langs. Hij sleepte me door de hele moeilijke tijd heen. Ik mocht één keer per week naar huis bellen, verder schreven we over en weer brieven. De steun van mijn familie had ik heel erg nodig. Mijn moeder en zusje werden in Nederland tegelijkertijd ook door PEL begeleid. Uiteindelijk ben ik bijna zes maanden in Frankrijk geweest”.

De knop om

“Toen kwam het moment dat ik terug naar huis ging, werd losgelaten en moest laten zien dat ik op eigen benen kon staan. Dat lukte niet gelijk en ik kreeg terugvallen die keihard aankwamen. Maar de basis was gelegd. Ik kon terugdenken aan hoe goed ik het in Frankrijk had gedaan en daar hield ik me aan vast. Toen ik net achttien was, lukte het me om de knop definitief om te zetten. Ik nam een besluit: ik weet wie ik ben en ik weet wat ik wel en niét wil. Toen ben ik keihard gaan werken. Ik had in Frankrijk zo’n goeie werkmentaliteit opgedaan, dat ik perfect geschikt was voor de Rijn en Binnenvaart. Het ritme aan boord, met de strakke dagindeling en alle regels, discipline en respect waren door mijn Franse tijd allemaal geen enkel probleem. In hele korte tijd werd ik van matroos volmatroos en daarna behaalde ik als jongste in Nederland het groot vaarbewijs voor kapitein. Ik ben nu sinds een jaar ZZP-er en heb in het afgelopen jaar 240 dagen gewerkt!”

Mooie toekomst

“Ik ben nu bijna 22. Vorige maand ben ik voor het eerst teruggegaan naar mijn Franse ‘familie’. Het weerzien voelde als thuiskomen We hebben gelachen, gehuild en uren gepraat. Toen ik weer wegging, stond iedereen me na te zwaaien en lagen achterin de auto blikken zelfgemaakte paté en zelfgebakken broden uit de steenoven. Ik heb moeten beloven volgend jaar voor een hele week terug te komen”.

Alles aan PEL te danken

Zoveel jaar geleden had niemand – ook ik niet – verwacht dat ik dit zou bereiken. Ik realiseer me vaak dat het anders had kunnen gaan. Ik weet zeker dat ik zonder PEL niet was geweest waar ik nu ben en heb alles aan het project te danken. Ik ben verzekerd van een mooie toekomst”.

Leon heeft aangegeven dat jongeren bij die meer willen weten over zijn PEL verhaal of over de opleiding(en) die hij zelf na zijn Franse periode heeft gevolgd, van harte welkom zijn. Via de medewerkers van PEL kun je met Leon in contact komen.