Blog: Samen

“Het is anders. We hebben het met z’n allen goed gedaan!”

Ervaringsverhalen uit eerste hand

Sinds een tijdje schrijf ik als communicatieadviseur van Kenter Jeugdhulp de ervaringsverhalen voor de website van Kenter. De informatie om zo’n (geanonimiseerd) verhaal te kunnen schrijven, krijg ik op verschillende manieren. Soms stuurt een hulpverlener me – altijd met goedvinden van de cliënt – per mail de benodigde informatie. Of er ligt een papieren verslagje in mijn brievenbus dat ik gebruik. Maar ik ga ook regelmatig op bezoek bij (ex)cliënten die zo aardig zijn om me te ontvangen en me zelf hun relaas doen.

Waardevolle, indrukwekkende ontmoetingen met cliënten

Ontmoetingen met cliënten zijn altijd waardevol en indrukwekkend. Zonder uitzondering zijn er de emotionele verhalen over lange wegen die zijn afgelegd, hoge bergen die zijn beklommen en diepe dalen waar een gezin doorheen is gegaan. Over hoe lang het soms kan duren voordat een kind, hún kind, eindelijk op de goede plek terechtkwam. Hoe het daardoor is opgebloeid. Hoe het héle gezin is opgebloeid. En altijd is er dankbaarheid. “De dankbaarheid”, aldus een moeder, “die je voelt als je iets eerst niet had en nu wel”.

Met z’n allen…

Er zijn lovende woorden over de medewerkers van Kenter Jeugdhulp. Over álle medewerkers, want de meeste mensen hebben heel goed door dat ‘onze’ hulp een gezamenlijke inspanning is, waarbij de één binnen Kenter niet functioneert zonder de anderen. Vaak mailen mensen nog een keer om te zeggen dat ze (gelukkig!) heel tevreden zijn met ‘hun’ ervaringsverhaal. De laatste moeder waar ik was, deed dat ook. Toen ik haar terug mailde, kreeg ik vrijwel direct daarop nog een mailtje van haar. Dat het geen loze woorden zijn als cliënten vertellen dat ze zich ervan bewust zijn dat we het bij Kenter sámen doen, werd bewezen met de woorden: “Hoi! Wat leuk dat je zegt dat jij het alleen maar hebt opgeschreven en dat ik het goed heb gedaan. Maar ik denk dat het anders is. Jij hebt het goed opgeschreven en we hebben het met z’n állen goed gedaan!”

Zie voor alle ervaringsverhalen van Kenter Jeugdhulp: https://kenterjeugdhulp.nl/ervaringen/