STEPS groepstherapie
Voor meisjes en jonge vrouwen vanaf 17 jaar, na aanranding of verkrachting
Als een mens iets ergs heeft meegemaakt, dan is het goed om het verhaal erover kwijt te kunnen en te kunnen delen. Dat geldt ook zeker als een meisje of jonge vrouw is aangerand of verkracht. Zo’n gebeurtenis is zó heftig, dat we heel graag hulp bieden bij de verwerking ervan. De STEPS methode is bewezen effectief.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Als er iets ergs is gebeurd, wil iemand daarna de draad van het dagelijkse leven weer zo snel mogelijk oppakken en vergeten wat er is gebeurd. Dat kost vaak veel tijd en het gaat bij de één sneller dan bij de ander. Soms lukt het niet helemaal, of helemaal niet, om de gebeurtenis te verwerken. Iemand blijft er maar aan denken en krijgt misschien zelfs last van allerlei lichamelijke klachten, zoals angst, schuldgevoelens en somberheid. Ook slapeloosheid, concentratiestoornissen, herbeleving van de gebeurtenis of juist vermijding van de gedachten aan de nare gebeurtenis komen voor. Klachten leiden er vaak toe dat iemand thuis, op school of op het werk, niet goed meer functioneert. Ook contacten met vrienden en relaties worden beïnvloed. De spanning en de stress van de schokkende gebeurtenis laten iemand niet meer los. Als dat het geval is, kan sprake zijn van een post traumatische stress stoornis. ‘Post’ betekent ‘na’ (de gebeurtenis), ‘traumatisch’ betekent ‘schokkend’ en ‘stress’ betekent ‘spanning’. Bij een PostTraumatische Stress Stoornis of PTSS, is dus sprake van aanhoudende spanning na een schokkende gebeurtenis.
Wat kan STEPS doen?
In de STEPS groepstherapie kunnen jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt en van dezelfde leeftijd zijn, praten over wat er is gebeurd. Zo kunnen ze elkaar steunen. Het STEPS-programma is er daarnaast op gericht om klachten bij een posttraumatische stressstoornis te helpen verminderen.
Hoe ziet de STEPS therapie eruit?
Het STEPS programma kan zowel in een groep als individueel worden gevolgd. De STEPS-groepstherapie bestaat uit acht bijeenkomsten, met maximaal vier deelnemers. Vaak is het makkelijker om het programma vol te houden, omdat er in een groepje wordt gewerkt.
Tijdens de bijeenkomsten:
- krijgt een jongere informatie
- Schrijven en praten deelnemers over wat ze hebben meegemaakt
- Krijgen deelnemers oefeningen om te helpen het leven weer op een, voor hen gewone manier, te leven.