Verwijsindex voor betere samenwerking

Kenter jeugdhulp werkt met verwijsindex

In Nederland zijn veel professionals van verschillende organisaties die jongeren en ouders ondersteunen bij opvoeden en opgroeien. Soms weten deze organisaties van elkaar niet wie wat doet, wie bij welk gezin betrokken is, of wat er precies aan de hand is. Als ze dat wel weten, werken ze nog beter samen. Daarom maken gemeenten en organisaties in Nederland gebruik van de verwijsindex, een online hulpmiddel voor hulpverleners om snel met elkaar in contact te komen. Ook Kenter werkt met de verwijsindex.

Zo werkt het

In principe zet Kenter alle nieuwe cliënten, die per 1 januari 2015 bij haar in zorg komen, in de verwijsindex. De (pedagogisch, ambulant of pleegzorg of GGZ) werker zet na het startgesprek zijn/haar naam gekoppeld aan de naam van de cliënt in de verwijsindex. Alleen naam en adresgegevens worden in de index vastgelegd.

Met elkaar betrokken bij hulp

Het is mogelijk dat al eerder door andere professionals een melding over een bepaalde cliënt in de verwijsindex is gedaan en wanneer dit het geval is, dan worden zij via de mail van elkaars betrokkenheid op de hoogte gesteld. In deze mail staat alleen hoe de professionals elkaar kunnen bereiken zodat zij de hulp en begeleiding kunnen afstemmen. Vanzelfsprekend wordt de cliënt daarbij betrokken.

Bij een verhuizing

De index in onze regio is, net als de andere verwijsindexen in Nederland, gekoppeld aan de landelijke index. Dit betekent dat bij verhuizing naar een andere gemeente niet helemaal opnieuw begonnen hoeft te worden. Zelfs niet als die verhuizing over provinciegrenzen heen gaat. In overleg met de cliënt wordt in de nieuwe woonplaats zo snel mogelijk weer de juiste hulp geboden.