PEL Project Ervarend Leren

Wanneer is PEL Project Ervarend Leren iets voor jou?

Soms wil je wel anders, maar lukt dat niet. Misschien heb je weinig zelfvertrouwen, sta je teveel onder invloed van anderen of heb je (daardoor) geen of weinig toekomstperspectief. Misschien heb je last van je omgeving en je omgeving van jou. Gewone hulp is niet genoeg en je blijft in hetzelfde kringetje ronddraaien. Kortom, je zit op het verkeerde spoor voor wat betreft school, vrienden, relaties met je ouders, werk, drugs en/of grenzen aangeven. Als jij minimal 16 bent, jezelf herkent in bovenstaande beschrijving en uit je situatie wilt breken, dan is Project Ervarend Leren (PEL) misschien iets voor jou.

Wonen en werken in Frankrijk            

In het PEL project ga je voor een aantal maanden naar Frankrijk, om te wonen en te werken. Dat klinkt als een soort vakantie, maar dat is het niet. In de maanden dat je in Frankrijk bent, woon je bij een Frans gezin op het platteland. Zij zijn je nieuwe (niet nederlands sprekende) familie. Die familie werkt hard en jij gaat ze helpen de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Vooral in het begin ben je erg op jezelf aangewezen, want alles is nieuw en je zult je moeten aanpassen en moeten aanpakken. Dat is niet gemakkelijk.

Wie ben je? Wat wil je?

Twee keer per week komt er een (Nederlandse) begeleider op bezoek, waar je gesprekken mee hebt. Tijdens die gesprekken kom je er – als je daar moeite voor wilt doen – achter wie je bent, wat je wilt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet opnieuw in je valkuil(en) stapt. Je leert de vaardigheden die je helpen, als je na je Franse avontuur weer naar huis gaat, want daar wachten misschien wel dezelfde problemen en verleidingen.

I.(16 jaar) zegt over zijn verblijf in Frankrijk:  “Ik ben niet veranderd, ik ben weer mezelf geworden” Bron: site Clé de Voûte

Begeleiding gaat door

Natuurlijk houdt begeleiding niet op als je weer thuis bent. Jij, maar ook het gezin waar je uit komt, kunnen ook dan nog rekenen op ondersteuning door het PEL team van Kenter. En omdat jij veranderd bent, invloed hebt op je eigen leven, weet wat je sterke punten zijn, je relaties met familie en vrienden wilt verbeteren en aan je toekomst wilt werken, ben je beter in staat om de juiste keuzes te maken.

Wat levert het je op?

Het lukt bijna alle jongeren die meedoen aan het project om hun leven na het verblijf in Frankrijk een andere draai te geven. En dat is waar het om gaat, want uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: zelfstandig zijn, handige keuzes maken en een leuk leven hebben.

Je kunt je omgeving niet veranderen, maar jezelf wel! In het PEL Project Ervarend Leren leer je (te leren) van ervaringen. Geen woorden, maar daden dus. Als je deelneemt aan het PEL Project Ervarend Leren, betekent dat niet dat je kiest voor een makkelijke weg. Maar je kiest met PEL wel voor jezelf!

 

Denken in mogelijkheden en geloven in eigen kracht

Als jij denkt dat je op je plek bent in Frankrijk dan ben je van harte welkom om eens te komen praten en de begeleiders van PEL te vertellen waarom je denkt dat jij de uitdaging aandurft en aankunt. De uitdaging om te laten zien dat je in staat bent je eigen verantwoordelijkheid te nemen. De uitdaging om te laten zien dat je de wil en het vermogen hebt om het ánders te gaan doen dan je het tot nu toe heb gedaan. De uitdaging om te  denken in mogelijkheden en te geloven in je eigen kracht. Wij staan in elk geval achter je! Meer weten of afspraak maken? Bel naar Jos Burger of Ruud Zevenhek 06 22247143 of naar het algemene nummer van Kenter 088 243 43 43 of mail: josburger@kenterjeugdhulp.nl / ruudzevenhek@kenterjeugdhulp.nl

Wil je eerst meer lezen? Ga dan naar: Clé de Voûte

Wil je de PEL folder bekijken? Klik dan op pel-folder-november-2016                                               

Zoekwoorden: PEL, PEL project, Project Ervarend Leren, Ervarend Leren, Ervaringsleren, Frankrijk, Frans project, Buitenland, Clé de Voûte, Cle de Voute